Nytt år – Nya regler för influencer marketing!

Vi står alla inför ett nytt år med många nya möjligheter. Men för dig som jobbar med influencer marketing och samarbeten med influencers innebär 2019 också nya skatteregler. 

Vi ser en stark trend i att marknadsföra genom influencers, dvs. att använda inflytelserika personer med stora nätverk av lojala följare för att sprida ordet om en produkt eller tjänst. En personlig recension är såklart guld värd då vi ständigt influeras av andra. Men är influencer marketing verkligen så enkelt som att ge bort saker och i utbyte få marknadsföring?
Njae, inte riktigt.

För en influencer innebär ett samarbete, med eller utan ekonomisk ersättning att influencern måste betala skatt för det som mottas. Det är också viktigt att influencern påtalar att det faktiskt är reklam det handlar om i samband med att de postar ett inlägg, då det inte är tillåtet att göra smygreklam.

Så, en influencer måste själv tänka på det här med skatt. Men hur fungerar det egentligen från företagets sida? Nytt för i år är att Skatteverket kräver att även företaget bakom produkten eller tjänsten ska betala för sina samarbeten.

Från och med första januari 2019 finns det nya skatteregler för företag som samarbetar med influencers. Om en influencer inte är godkänd för F-skatt och ersättningen för samarbetet är 1000 kr eller mer under ett kalenderår måste företaget som står för samarbetet betala ut arbetsgivaravgifter för sin samarbetspartner. Både ekonomisk ersättning och produkter eller tjänster räknas som ersättning.

Om ni som företag ger bort produkter till ett värde av 1000 kr eller mer under ett helt år till olika influencers måste ni alltså betala arbetsgivaravgifter för de som inte är godkända för F-skatt.

Lite klurigt är det allt, men vi på Byrån Y hjälper er gärna skapa en strategi för er influencer marketing.