Sociala medier + semester = sant?

Att komma ifrån det varma, instängda kontoret den här sommaren är något som de flesta längtat efter. Men det är inte helt oproblematiskt om du är sociala medier-ansvarig. Sociala medier är ofta ett företags ansikte utåt och många gånger kanaler för kundservice och relationsskapande mellan kund och företag. Just därför är det svårt att ta semester från sociala medier. För även om det är semestertider så är ju folk i allmänhet aktiva i sina olika kanaler.

Men, självklart ska även du som jobbar med sociala medier kunna få vara lite ledig. Genom att schemalägga inlägg publiceras inläggen automatiskt i era kanaler. På så vis kan du schemalägga inlägg under din semester för att hålla igång flödet. Det finns flera olika appar som gör det möjligt att tidsinställa och schemalägga inlägg på både Instagram & Facebook, och även Instagram Stories. Men det finns några saker att tänka på.

Självklart innebär detta inte att sociala medier kan släppas helt. Det finns såklart en del nackdelar med just det här. Att schemalägga inlägg för att slippa hålla total uppsikt över sitt instagramflöde kan såklart innebära att det hålls sämre koll på när inläggen faktiskt publiceras, vilket i sin tur innebär att kommentarer inte besvaras och får företaget DM från kunder så kanske dessa också faller mellan solstolarna. Så, du behöver trots allt se till att åtminstone någon täcker upp och håller ett litet öga på era kanaler.

Var också noggrann med vilket typ av innehåll som schemaläggs. Det råder eldnings- och grillförbud i Sverige vilket gör det opassande att publicera poster om just grilltillbehör, bästa råvarorna till sommarens grillfest etc. Detta är ett exempel på annonser som kan ha schemalagts sedan lång tid tillbaka, men som självklart borde observerats, editeras och raderats innan publicering.

Dock kan det vara en idé att producera innehåll för att sedan tidsinställa publicering innan semestern för att spara på krafterna, så långe du har koll på vad som ska publiceras så att det passar väl ihop med faktorer runt omkring. Genom att schemalägga vissa inlägg kan du också se till att du postar på den tid som passar bäst för just din målgrupp. Det skulle till exempel kunna vara så att   målgruppen exempelvis befinner sig i en annan tidszon än du, vilket kanske skulle innebära att du måste publicera mitt i natten. Med hjälp av schemaläggning kan du istället sova gott om nätterna och fokusera på kommentarer och DM när du vaknat.

 

Exempel på appar att använda: 

Later

HootSuite

Planoly